آخرین ویرایش در14 شهریور 1401 ساعت 02:51
استراتژی ویدیومارکتینگ

طول ویدیو چقدر باید باشد؟

یک ویدیو حاصل ضبط تنها یا ضبط و تدوین است. هنگام ضبط و هنگام دور ریختن بخش‌هایی از ویدیو که به آنها نیاز نداریم، اغلب این سوال پیش می‌آید: «طول ویدیو چقدر باید باشد؟»
معمولا توصیه می‌شود، به‌دلیل تغییراتی که عصر جدید، یعنی دوران اینترنت، موبایل و رسانه‌های اجتماعی در انسان‌ها بوجود آورده‌اند، ویدیوها می‌بایست کوتاه باشند. اخیرا مایکروسافت به این نتیجه رسیده است که این تغییرات در انسان‌های بعد از سال 2000 باعث شده دامنه توجه یا  attention span آن‌ها روی یک موضوع، از 12 ثانیه به 8 ثانیه کاهش پیدا کند؛ یعنی حتی یک ثانیه کمتر از ماهی قرمز سفره هفت سین!
بسیاری از منابع، این زمان کوتاه را تا 2 دقیقه ذکر کرده‌اند. ریشه این زمان 2 دقیقه ای را در آماری که وبسایت ویستیا در سال 2016 اعلام کرده است، پیدا کردم. ویستیا با بررسی 564710 ویدیویی که در پلتفرم خودش بیش از 1.3 بیلیون بار مشاهده شده بودند، فرضیات خود را آزمایش کرد.

ویستیا پس از آزمایش این فرضیه که نرخ تعامل مخاطب با ویدیو طی افزایش مدت زمان ویدیو، کاهش می‌یابد؛ به نتایجی دست یافت که جزئیات قابل توجهی در آن وجود دارد

انگیجمنت ویدیو در طول زمان
source: www.wistia.com

ویستیا بر طبق آنچه در نمودار بالا دیده می‌شود، به این نتیجه رسید که ویدیوهای تا 2 دقیقه، نرخ تعامل بالاتر و ثابتی دارند.
پس از 2 دقیقه، نرخ تعامل افت می‌کند تا زمانی که ویدیو به دقیقه‌ی 6 میرسد و نرخ تامل تقریبا ثابت شده و تا دقیقه 12 به همان منوال ادامه پیدا می‌کند. از دقیقه‌ی 12 به بعد، مجددا افت تعامل شروع می‌شود. البته این‌بار، کاهش تعامل با شیب کمتری نسبت به فاصله‌ی دقایق 2 تا 6 رخ می‌دهد.

وبسایت ویدیارد نیز در سال 2019 با اعلام اینکه 73% ویدیوهای کسب و کارها در سال 2018 زیر 2 دقیقه بوده، به نوعی نظر ویستیا را تایید کرده است. همچنین اعلام کرده میانگین طول ویدیوهای منتشر شده توسط کسب و کارها در سال 2018 زمان 4.07 دقیقه بوده است. ویدیارد در آماری جالب توجه اعلام کرده ویدیوهایی که در 2018 تولید شدند 33% کوتاه‌تر از 2017 بوده‌اند.

پس تا اینجای کار نظر غالب که تولید محتوای ویدیویی کوتاه را ارجح می‌دانند، تایید شده است؛ اما دو نکته در این دو منبع معتبر قابل توجه است:
1- ویدیارد و ویستیا دو وبسایتی هستند که بیشتر با کسب و کارها سر و کار دارند
2- ویدیوهای بسیاری از جمله ویدیوهای آمورشی و چگونگی کار با محصولات و … را قطعا نمی‌توان در این زمان‌های کوتاه جای داد.

ویدیو یوتیوب باید چند دقیقه باشد؟

به دو دلیل ذکر شده اگر کسی چنین سوالی بپرسد؛ مدت زمان 2 دقیقه نمی‌تواند پاسخ کاملا درستی باشد چون در تمام موارد، چاره‌ساز نیست. طی تحقیقات دیگری که در وبسایت آنلاین ویدیوگریدر انجام و در کتاب videomarketing for dummies هم ذکر شده ویدیوهای کانال‌های ناموفق در یوتیوب، فقط مدت زمانی بین 1.5 تا 6 دقیقه داشته‌اند. اما کانال‌های موفق، استراتژی متفاوتی داشته و طول ویدیوهایشان گستره‌ی وسیع‌تر یعنی بین 29 ثانیه تا 20 دقیقه را پوشش داده است

کانال یوتیوب موفق
source: www.onlinevideograder.com

این آمار نشان می‌دهد وجود ویدیوهایی با مدت زمان‌های متفاوت می‌تواند به موفقیت یک کانال کمک کند. دلیل این موضوع لزوم تولید ویدیو با اهداف متفاوت برای مخاطبان متفاوت و با دغدغه‌های متفاوت است؛ دغدغه‌هایی که خدمت یا محصول شما قرار است آنها را رفع کند. این نکته را شان کنل نویسنده کتاب youtube secrets نیز بعنوان یک استراتژی لازم برای موفقیت یک کانال بیان کرده است.

بنابراین اینکه اغلب بازاریابان تصور می‌کنند به دلیل تغیر ذائقه‌ی مردم بر اثر موبایل و رسانه های اجتماعی، مدت زمان ویدئو باید زیر 2 دقیقه باشد؛ نظر درستی هست اما نظر کاملی نیست. در واقع جواب درست و کامل این است که «بستگی دارد»
طول یک ویدئو به هدفی که قرار است به آن برسید بستگی دارد. آمارهایی که منابع معتبر اعلام می‌کنند برای یک ویدیومارکتر قابل توجه است؛ اما ملاک تصمیم‌گیری قطعی نیست. در واقع قبل از سوال در مورد طول ایده‌آل یک ویدیو، باید به سوال‌های دیگری پاسخ دهید که در ادامه به آنها اشاره شده است

چه عواملی در تصمیم‌گیری برای طول یک ویدیو موثرند؟

بطور کلی می‌توان سه پارامتر محتوا، مخاطب و فضای انتشار را فاکتورهای تعیین کننده برای طول یک ویدئو دانست.

محتوا:
محتوای ویدیویی می‌بایست مانند هر فرمت محتوای دیگر، تامین کننده‌ی نیاز مخاطب باشد. بنابراین تشخیص محل قرارگیری مخاطب در مسیر بازاریابی یا نقشه‌ی سفر مشتری تعیین کننده است.
بعنوان مثال، مخاطبی که با محصول شما آشناست و در مرحله‌ی تصمیم‌گیری برای خرید است؛ تمایل دارد جزئیات بیشتری از محصول را بداند. بنابراین ویدیوهای جعبه گشایی یا ویدیوهای مقایسه‌ای که معمولا ویدیوهای کوتاهی هم نیستند، می‌تواند برایش جذاب باشد. اما برای مخاطبی که با محصول شما آشنا نیست، ویدیوهای فوق کاربرد ندارد. برای چنین مخاطبی که در بالای قیف بازاریابی ویدیویی است، ویدیوهای کوتاهی که نشان دهنده‌ی مزایای رقابتی محصول یا نشان دهنده‌ی حل مشکلات و دغدغه‌هایش باشد و در نهایت به سمت بررسی محصولتان جذبش کند؛ مفید است.
بر همین اساس بین ویدیوهای توضیح دهنده، ویدیوهای مقایسه‌ای، ویدویوهای چگونه‌ای و … تفاوت‌هایی وجود دارد که در مدت زمان یک ویدیو تعیین کننده است

مخاطب هدف:
شناخت مخاطب هدف یکی از اصول بازاریابی محتوا / محتوایی و علی الخصوص بازاریابی ویدیو/ ویدیویی است. ویدیو وقتی می‌تواند نقش ارتباطی قویتری نسبت به سایر فرمتها ایفا کند که بتواند با مخاطب هدف خود ارتباط برقرار کند. تعیین دقیق پرسونا و مخاطب هدف باعث می‌شود لحن ویدئو، متناسب با آن مخاطب تنظیم شود، به دغدغه‌هایش بهتر پرداخته شود و در نتیجه ارتباط موثرتری بین مخاطب و محتوای ویدئویی برقرار شود.

فضای انتشار:
محل انتشار ویدیو در تصمیم‌گیری برای طول یک ویدیو بسیار موثر است. مثلا نمی‌توان در مورد ویدیویی که قرار است در شبکه‌های اجتماعی مختلف یا حتی در وبسایت منتشر شود، نسخه‌ی واحدی پیچید. بنابراین با توجه به تفاوت‌های شرایط فنی، محتوایی و مخاطبان تمام رسانه ها، می‌بایست هر کدام را بصورت جداگانه بررسی کرد.

با توجه به وجود تفاوت‌ها بین رسانه ها، این پیش‌فرض که یک ویدیوی کوتاه یک دقیقه‌ای بسازید و در همه‌جا بطور یکسان منتشر کنید؛ چندان اثربخش نیست. چون حتی اگر شرایط فنی در همه‌ی رسانه‌های اجتماعی برای یک ویدیوی یک دقیقه‌ای بطور یکسان فراهم باشد، انتظار و رفتار مخاطبان آنها در مورد آن محتوای واحد، متفاوت است. خصوصا در مورد رسانه‌های ویدیومحور مانند یوتیوب، تحقیقات نشان می‌دهد رفتار مخاطبی که آمده است تا در آن ویدیو ببیند، با رفتار مخاطبی که در توییتر به دنبال موضوعات چالشی با متن حداکثر 280 کاراکتری است و حتی با رفتار مخاطب اسکرول کننده‌ی عمدتا فان‌طلب در اینستاگرام یکسان نیست. از طرف دیگر، الگوریتم‌های آنها نیز با هم تفاوت دارد. مثلا یوتیوب به دنبال افزایش زمان تماشای ویدیوها و کامل دیده شدن آنهاست در صورتیکه برای سایرین نظیر اینستاگرام، مهمترین پارامتر انگیجمنت است.
بنابراین می‌بایست برای انتشار، به مختصات فنی و محتوایی ویدیو در رسانه‌های اجتماعی دقت کنید و بر همان اساس یک استراتژی و تاکتیک ویدیومارکتینگ ویژه داشته باشید

ساخت کانال یوتیوب، بخش مهمی از استراتژی ویدیومارکتینگ است. اگر هنور انجامش نداده‌اید، از اینجا شروع کنید

 

اکنون با دانستن این موارد می‌توان یک بار دیگر سوال عنوان شده را کامل‌تر پرسید:

طول بهینه‌ی ویدیو برای موفقیت در بازاریابی ویدیویی چقدر باشد؟

برای تعیین طول بهینه‌ی یک ویدیو هیچ جواب قطعی وجود ندارد. چرا که پارامترهای زیادی از جمله مخاطب هدف، نوع محصول یا خدمت، جایگاه مخاطب در مسیر بازاریابی، محل انتشار ویدیو و … در آن دخیل هستند. پس بهترین راه برای رسیدن به پاسخ درست این است که ویدیو را منتشر کنید و رفتار مخاطب را پایش و آنالیز کنید.

پیشنهاد می‌کنم از این روش‌ها استفاده کنید تا در مورد طول هر ویدئو تصمیم‌گیری و اقدام بهتری انجام دهید:
1- اگر در نقطه‌ی شروع هستید، بعنوان یک راهنمای اولیه، نگاه کردن به آمار و ارقام پلتفرم‌ها و مهم‌تر از آن، بررسی عملکرد رقبا مفید است
2- بعنوان یک پیش‌فرض، سعی کنید ویدیوهایتان کمتر از 2 دقیقه باشد. البته شان کنل برای ویدیوهایی که نمی‌توانند اینقدر کوتاه باشند، زمان جادویی 6 تا 8 دقیقه را پیشنهاد می‌کند. اما در هر صورت بهتر است قانون طلایی مدت زمان ویدیو که شان کنل در این ویدیو بیان کرده، را فراموش نکنید:

Your video should be as long as It needs to be, but as short as possible
طول ویدیو باید به اندازه‌ی لازم بلند، اما در کوتاه‌ترین اندازه‌ی ممکن باشد (تا جایی کوتاه باشد که محتوا فدای زمان نشود)

3- هیچ زمانی از مخاطب تلف نکنید. هیچ صحنه‌ای در ویدیو بدون دلیل نباید وجود داشته باشد. به قول معروف به سبک برخی سریال‌های تلویزیونی آب‌بندی نکنید. کلمات اضافی و صحنه‌های تکراری، مخاطب را خسته می‌کند. بنابراین خوب است قانون طلایی طول ویدیو را بصورت کامل‌تری در نظر داشته باشید:

Your video should be as long as It needs to be, but as short as possible and not a second longer
طول ویدیو باید به اندازه‌ی لازم بلند، اما در کوتاه‌ترین اندازه‌ی ممکن باشد؛ حتی یک ثانیه

 

4- سعی کنید پیام ویدیو در قسمت یک چهارم اولیه‌ی ویدیو باشد تا قبل از ریزش احتمالی مخاطب، دیده و شنیده شده باشد
5- بعد از انتشار سعی کنید از طریق ابزارهای آنالیز ویدیو، رفتار بیننده‌ی ویدیو را پایش کنید. به یاد داشته باشید دیده نشدن کامل ویدیو موضوعی غیر عادی نیست، اما برای رسیدن به حداکثر ممکن باید تلاش کرد. در گزارش وبسایت ویدیارد اعلام شده بطور میانگین 52% از بینندگان ویدیوها را تا انتها تماشا می‌کنند. این عدد برای ویدیوهای زیر یک دقیقه 68%، برای ویدیوهای 1 تا 2 دقیقه 50% و برای ویدیوهای بالای 20 دقیقه 25% است

source: www.vidyard.com

بنابراین اگر بطور مثال به این رسیدید که مخاطب فقط 50 درصد ویدیو را می‌بیند، بدون تعصب آنرا ادیت کنید یا حداقل به دو قسمت تقسیمش کنید. خصوصا وقتیکه مدت زمان آن بیش از 8 دقیقه باشد

مدت زمان ویدیوها در پلتفرم‌های ایرانی چقدر است؟

من در مورد طول ویدیوهای کاربران ایرانی تحقیقات جامعی ندیدم. اما شاید بتوانیم بر اساس گزارش سال 98 آپارات به نتایجی دست پیدا کنیم. آپارات بعنوان بزرگترین رسانه‌ی اجتماعی ویدیومحور ایران، آمار 32 میلیون بازدید موفق روزانه را دارد. بنابراین، بررسی آمار درصد تماشای ویدیوها بر اساس زمان ویدیو می‌تواند نتایج قابل قبولی را ارائه دهد.

طول ویدیو در آپارات

طبق این آمار، ویدیوهایی که طول آنها زیر 7 دقیقه است؛ در مجموع بیشترین بازدید را نسبت به ویدیوهای بلندتر دارند و بیشترین آمار مربوط به ویدیوهای 1 تا 3 دقیقه ایست. به نظر می‌رسد اگر آمارهای آپارات هم بر اساس معیارهای زمان‌بندی پایگاه‌های معتبر جهانی مانند ویستیا،ویدیارد و … تنظیم شود، نتایج بهتری را بتوان از آن استخراج کرد.

نمایش بیشتر

رضا مازندرانی

از خوندن تکنولوژی رسانه در دانشگاه بجای هنر ناراضی نیستم چون ویدیومارکتینگ تلفیقی از هنر، تکنیک و بازاریابیه. چیزی که تمرکز کامل روش باعث شده لذتبخش ترین روزهای کاریم در 20 سال گذشته رقم بخوره. مدیریت محتوای وبسایت یک ویدیومارکتر و شبکه‌های اجتماعیش با منه
انتشار یافته: 2
  1. بنیامین موسی زاده
     
     
    1402/01/01 - 5:31

    سپاس فراوان….

    1. ممنون از توجه شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

لطفاً پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید:

  • فارسی بنویسید، از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • تجربیات شما می تواند در تصمیم گیری سایر کاربران جهت خریداری محصولات مفید باشد ، لطفاً اطلاعات مفید و مربوط به محصول فوق را با توجه به تجربیات خود به اشتراک بگذارید.
  • در هر دیدگاه می توانید حداکثر 5 مورد نقاط قوت و ضعف محصول را ثبت کنید.
  • از ارسال لینک‌ و اطلاعات شخصی از قبیل تلفن، ایمیل و آی‌دی شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید.
  • از بکار بردن کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز و قومیتی دارند خودداری کنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
دکمه بازگشت به بالا